Zmieniamy się dla Ciebie! Dla produktów Sissel, skorzystaj z darmowej dostawy zamówień powyżej 200 złotych!

Surströmming

Surströmming

Jednym ze szwedzkich specjałów kulinarnych, o których słyszało wiele osób, które nie miały okazji go próbować jest kiszony śledź. Oto kilka ciekawostek na temat tej dość ekstrawaganckiej potrawy:

  • Poławiany na wiosnę śledź fermentuje przez dwa miesiące w beczkach przez dwa miesiące, a następnie przez rok w puszkach.
  • Według legendy, Szwedzi sprzedawali Finom śledzie w beczkach, ale żeby zaoszczędzić dodawali do nich zbyt mało soli. Finom tak przygotowana ryba zasmakowała na tyle, że chcieli już kupować tylko taką. Z czasem przekonali się do niej sami Szwedzi.
  • Kanapka z kiszonym śledziem jest najczęściej podawana z kieliszkiem wódki lub… szklanką mleka.
  • Ponieważ puszka może „eksplodować”, otwiera się ją tylko na świeżym powietrzu. Nie można jej także wnieść na pokład samolotu.
  • W 2009 roku przysmak stał się przyczyną kłótni w rodzinie królewskiej. Jej członkowie podczas wizyty na północy kraju zostali obdarowani koszami zawierającymi puszki z kiszonym śledziem. Królowa Sylwia dar przyjęła z wdzięcznością, ale jej małżonek Karol XVI Gustaw „kręcił nosem”…