Kanelbullar, szwedzkie bułeczki cynamonowe
Kanelbullar, szwedzkie bułeczki cynamonowe – przepis na 16 sztuk.
ciasto:
- 500g mąki (Można użyć różnych mąk. Ja pomieszałam razową i pszenną.)
- 100g oleju roślinnego
- 1 szkl. mleka (Może być roślinne.)
- 25g świeżych drożdży
- 70g cukru trzcinowego
- szczypta soli
nadzienie:
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- Lekko podgrzane mleko, drożdże, łyżeczkę mąki i 20g cukru wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
- W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej, resztę cukru i sól.
- Wlać wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiać, do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut.
- Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.
- Równomiernie wyłożyć kawałki masła i posypać mieszanką cukru i przypraw,
zwinąć i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze,
zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. - Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.